kívül-belül bélelt doboz

Tárolás újrahasznosítva – a hónap inspirációja

A múlt heti bevezető inspirációs bejegyzés után egy olyan doboz elkészítését mutatjuk be nektek, amihez nem kell sem különösebb ügyesség, sem speciális alapanyagok, vagy eszközök. Mi egy kis darab maradék anyagot, egy, még a lakásfelújításból megmaradt kartondoboz darabot, és filc anyagot használtunk fel. Mivel sok kép lesz, nem is húzom további szövegeléssel az időt… : )

A szükséges hozzávalók és eszközök:

  • karton,
  • textil vagy filc anyag,
  • egy szalag darab,
  • tű és cérna,
  • kétoldalú ragasztó (nem kötelező),
  • olló,
  • vonalzó,
  • ceruza,
  • csipeszek.

Az elkészítés menete az alábbi:

  1. Kigondoljuk, hogy mekkora dobozt szeretnénk, felrajzoljuk egy kartonra az alapját és az oldalait, kivágjuk, majd egy vonalzó segítségével szépen felhajtjuk az oldalait.
  2. A kivágott karton mintájára, annál minden irányban legalább 1,5-2 cm-rel nagyobb anyagdarabot vágunk ki a bélésnek szánt anyagból.
  3. A kétoldalú ragasztóból keskeny csíkokat vágunk, és a képen látható módon, a doboz belső felén, az doboz aljára ragasztjuk. Ez a lépés ki is hagyható, de szerintem segít abban, hogy szebb dobozt készítsünk, hiszen nem hagyja majd elcsúszni, meggyűrődni a bélés anyagát.
  4. Az anyag kivágását a sarkoknál a képen látható módon készítsétek el. Utána, belülről alig látható módon, -ntehát apró öltésekkel-, varrjátok össze az anyagot a dobozzal az egyik oldalfal és doboz aljának a találkozásánál, tehát a hajlatnál.
  5. Az oldalfalak oldalának varrásánál figyelni kell, hogy  nem rogyjon/hullámosodjon meg az anyag, míg megvarrjuk az oldalfalak oldalait. Most kellenek a csipeszek, hiszen a segítségükkel könnyen kifeszítve tartható az anyag.
  6. Ügyeljünk arra, hogy ha külső oldalon ne maradjon nagyon sok anyag a belső anyagból a leendő dobozunk éleinél, hanem ügyesen hajtsuk be, mintha ahogy a könyveket fedtük be általános iskolában. A doboz felső élén is varrjuk végig az oldalakat.
  7. Varrjuk meg ugyanígy a doboz többi oldalát is.
  8. Hajtsuk fel a doboz oldalait, és fogjuk körbe őket egy szalag segítségével, – rögzítésképpen mi összevarrtuk a szalag két végét-, így nem tudnak a doboz oldalai lehajlani. Majd vágjunk ki a filc anyagból pontosan akkora darabot, ami kívülről befedve a dobozt, pont a doboz tetejéig ér.
  9. Hajtsuk fel a filcet és csipesszel rögzítsük a dobozhoz.
  10. Vágjuk ki a filc anyag sarkait a képen látható módon.
  11. A sarokról indulva varrjuk össze a két oldalt.
  12. Egyenletes közökkel haladjunk felfelé.
  13. A doboz tetejéhez érve több öltéssel varrjuk egymáshoz a két anyagot. Ha kész, varrjuk össze a három további élnél is a filcet.
  14. A képen látható módon apró öltésekkel varrjuk hozzá a filcet a belsőhöz, de most nem kell a kartonon átmenő öltésekkel dolgozni, elég, ha éppen csak hozzáöltjük kívülről a béléshez a filcet.
  15. Varrjuk körbe a többi oldalt is, és már el is készültünk a dobozunkkal! : )

Ezt a dobozt természetesen még tovább díszíthetjük kívülről rávarrással vagy ragasztással, – sőt még a külső borítás felvarrása előtt is, mert úgy könnyebb : ) Majd megmutatjuk, hogy a miénk milyen lett, de ma a doboz áll a középpontban, nem a díszítése.
Egyébként került már ki több ilyesmi doboz is a kezünk alól, amik azóta is hasznos szolgálatot tesznek, szóval csak bátorítani tudunk Titeket a fentihez hasonló tett elkövetésére! : )

1 thoughts on “kívül-belül bélelt doboz

  1. Visszajelzés: dobozok filcből és papírból | Gombszem

Nos, mit gondolsz?