kertészkedés az erkélyen

Hackeljünk lakberendezést!  – a hónap inspirációja

A legutóbbi inspirációs bejegyzésünkben az erkély dekorálás kérdését feszegettük, ebben a témában próbáltunk jó ötleteket összegyűjtögetni. Ahogy a címből már kiderült,  nagy vonalalkban ma is ennél, mármint az erkély dekorálásnál maradunk, csak más eszközöket válazstunk a jó hangulat teremtéshez,mint múltkor, méghozzá a növényeket.

Elfogultság okán a pozsgás növények ültetési ötleteivel kezdjük a sort. Az első képen egy téglából rakott falat láthattok, ahol a tégla lyukaiba ültettek jópofa pozsgásokat, az eredmény nagyon látványos! Úgyszíntén nagyon klassz és dekoratív ötlet, az üvegasztál lapja alá telepített pozsgáshadsereg, hiszen így mindig szem előtt vannak és a nap is érheti őket.

A kalitkába ültetett, onnan kiburjánzó pozsgásokkal abszolút szerelembe estünk, tervbe is vettük egy ilyen elkészÍtését. (Amint megvan az eredmény, megmutatjuk : ) Végül ebben a szekcióban az utolsó ötlet a gurulós kocsira telepített mobil pozsgás óvoda. Nekünk ez is nagyon tetszik – hiszen könnyen mozgatható (takarító mániásoknak előny!), elég fény is éri a növényeket, zord idő esetén könnyen biztonságba helyezhetőek, és nem utolsó sorban a kocsinak gyönyörű a színe.

A  zöld növény díszes asztalt itt, a pozsgásokkal teli kalitkát itt, a gurulós növényketartót itt, a pozsgásokkal teleültetett téglákat pedig itt találtuk.

A következő mini gyűjtemény az újrahasznosítás jegyében készült. Az első két képen a kreatívaknál napjainkban divatos alapdarab, a raklap újrahasznosítására láthattok növény témakörben példákat. Az első képen a raklap alja a főszereplő, a másodikon a raklap eleje. Mindkét megoldás jó hangualtot kölcsönöz az erkénynek, terasznak.

Nem csak raklapot, hanem például egy régi létrát is be lehet fogni dekorációs célokra. Csak egy kis csiszolást és újrafestést vagy pácolást igényel, és máris kész az egyedi virágtartónk. Kedves, otthonos hangulatot teremtenek ezek is, nem?

A raklapba ültetett növényeket itt, a raklap hátulján elhelyezetteket itt, a türkiz létrás virágtartót itt, a ferde, falnak döntött tartót pedig itt találtuk.

Akinnek nincs sok helyük az erkélyen, de mégis szeretnének növényeket, nekik íme itt van pár egyszerű ötlet. Az első képen egy kreatív megoldás látható sokféle fűszernövény kis helyen történő nevelgetésére. A második kép, a  korlátra akasztható virágtartóval magáért beszél, nem is magyarázzuk az előnyeit. A falra akasztható kis tartók igazán nem foglalnak sok helyet, viszont egy jó összeállítással ők is feldobhatják még a legkisebb erkélyeket is. Végül pedig az eperrajongóknak mutatunk egy IKEA hackelős ötletet, méghozzá azt, hogy hogyan csinálj nejlonzacskótárolóból epertelepet. Jó, mi?

A fehér fali tartók innen, az IKEA-s alapanyagot felhasználó eper ültető edény innen, a bádogedényben összeültetett fűszernövények innen, a korlátra helyezhető virágtartó pedig innen van.

Végezetül pedig jöjjön pár kreatív, színes, dizájnos ötlet. Az első két képen különböző módon összelegózott beton építőelemek szolgálnap kaspóként helyes növénykéknek. Aki szereti a pucér beton felületeket, azoknak az ültetésen kívül nincs sok dolga. Aki viszont szeretné kicsit feldobni az összeállítást, az fogjon egy ecsetét és némi festéket (vagy egy festék sprayt) és fessen csíkokat, pöttyöket, háromszögeket, vagy amit csak jónak lát a betonelemek oldalaira. Vidám a végeredmény, nem? De! A harmadik képen látható többszintes virágtartó otthon elkészíthető darab, a forráslinken végig is követhetitek az elkészítés menetét. Ha a TV Paprikán vezetnék műsort, azt mondanám, hogy a végeredmény a kötél használata miatt rusztikus : ) A lényeg, hogy jól néz ki, és nem annyira bonyolult elkészíetni. Aki nem akar fúrni-faragni, neki ajánljuk az utolsó képen látható, zsinórból, csomózással készített virágtartót. A megoldás kicsit retrónak tűnhet, de élén színű zsinórt, és egyéb vidám kiegészítőket használva (például színes fagolyók), az eredmény egyáltalán nem divatjamúlt. Végül pedig gyönyörködjetek a sokzsebes virágtartóban! Szerintünk nagyon jópofa és látványos!  (Ezt viszont nem tudjuk, hogy kell elkészíteni otthon : )

Az építőelemeket felhasználó virágtartókat itt és itt találtuk, a felakasztható növénytartót itt, a többszintes, akasztós virágtartót itt, és a sokzsebes virágtartót pedig itt.

Mivel kertészeti tanácsokkal nem szolgálhatunk, így ajánlunk egy oldalt, ami viszont szolgálhat. Esetünkben már sokszor meg is tette. Íme ez az: Botanikaland. Továbba hasznos lehet, így nyár előtt ez és ez az oldal, ahol olyan növényekről írnak, amelyik természetes szúnyogriasztó hatásúak. Hátha hasznotokra lesz! : )

Reméljük sikerült benneteket egy kis kertészkedésre inspirálni! Ha szükségetek van még ötletekre, az erkélyes ötleteket gyűjtő Pinterest mappánkban nézelődjetek bátran! Szép hétvégét kívánunk! : )

Reklámok

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s