tejivászat és pihi teljes kényelemben

Szorgalmas kismamák, hajrá! – a hónap inspirációja

A címből a szakavatott anyáknak már talán egyből bevillan, hogy mi is lesz a mai inspirációs bejegyzés tárgya. Azoknak, akik még nem rendelkeznek a szuperanyáknak megadatott gondolatolvasással, eláruljuk, hogy ma abban leszünk a segítségetekre, hogy teljesen önállóan meg tudjatok varrni egy szoptatós párnát, amit külföldiül amúgy nursing pillow-ként lehet megtalálni a neten. Ennek a remek találmánynak az a lényege, hogy segít úgy stabil, mégis kényelmes helyzetben tartani a babát szoptatás közben, hogy az az anyának is kényelmes legyen. Például ehhez hasonlóan:

A szoptatós párnák típusairól itt olvashattok professzionális értékelő leírást egy tapasztalt anyuka tollából. Mi a boppy típushoz mutatunk be Nektek elkészítési útmutatót a Back To Her Roots blogról, nevezetesen egy ilyen példányhoz:

A párna elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükségetek (1. fotó a lenti képsorozatból):

  • a szabásmintára, amit innen tudtok pdf-ben letölteni,
  • ragasztószalagra,
  • 1,25 m-nyi fehér pamutvászon anyagra, amit előzőleg már beavattatok, vagyis kimostátok és kivasaltátok,
  • 1,25 m-nyi pihe-puha, de nem rugalmas anyagra, például jó minőségű flanelből vagy puha pamutvászonból,
  • egy darab 45 cm-es cipzárra,
  • nagyjából 1 kg-nyi poliészterből készült töltőanyagra,
  • tűre, cérnára, varrógépre és a többi általános, varráshoz használatos kellékre.

Első lépésként nyomtassátok ki a szabásmintát A4-es papírra, és a mintán látható elrendezés szerint ragasszátok össze a darabjait. Ez a kivágandó anyagoknak az egyik felét fogja majd fedni (2. kép).

Mindkét anyagból két-két kiflit kell majd kivágnotok. Ehhez először hajtsátok félbe a fehér pamut anyagot, úgy, hogy a szabásminta rátartással kilógjon alóla, és a hajtáshoz pontosan illesszétek oda a mintának a szimmetriavonalat jelző szélét (3. kép). Rajzoljátok körbe a mintát jelölőkrétával vagy jelölőfilccel (4. kép). Ezt a műveletsort ismételjétek meg, hogy meglegyen a második kifli is.

Ezután a két fehér kiflit illesszétek egymásra és tűzzétek össze úgy, hogy ha nem egyforma az anyag két oldala, akkor a külső oldala nézzen befelé (vagyis egymás felé) mindkét anyagdarabnak, a fonákja pedig kifelé (5. kép).

Varrjátok össze a két anyagot a szélétől egyenletes, 1-1,5 cm-es távolságot követve, a külső élen egy kb. 15 cm-es rész kihagyásával. Ügyeljetek arra, hogy minden varrott szakasz elejét és végét eldolgozzátok. Mi biztos duplán varrnánk át a kifliket, hogy még erősebben tartsanak (6. kép).  : )

Ha ezzel megvagytok, fordítsátok ki a párnát, és tömjétek meg alaposan a töltőanyaggal (7. kép). Fontos, hogy kemény legyen a párna, mert így ad igazán stabil tartást a babának. Akkor van benne elég anyag, ha már nehézséget jelent csukva tartani a rést. (8. kép)

A párnán lévő rést a fotón látható módon tűzzétek (9. kép), majd varrjátok össze kézzel (10. kép). A legjobb, ha néhányszor végigvarrjátok kézzel ezt a részt, hogy biztosan elég erősen ellenálljon az igénybevételnek (a babák megnőnek!) : ) Ha ezzel megvagytok, már készen is van a párnátok.

Most következhet a cipzárral záródó, levehető huzat megvarrása!

Ehhez a fehér anyaghoz hasonló módon rajzoljatok körbe és vágjatok ki két óriáskiflit (12. kép). Tűzzétek a cipzárt a húzókájával lefelé az anyag fonákjának a széléhez a külső él közepéhez illesztve (13. kép), jelöljétek be a cipzár elejét és a végét egy jelölőtollal vagy krétával, majd vegyétek le a cipzárt a tűkkel együtt. Ez után tűzzétek össze a két anyagdarabot pontosan egymásra illesztve, úgy, hogy az anyag színe legyen belül. A tűzésnél hagyjátok ki a cipzár helyét, amit előzőleg jelöltetek meg (14. kép).

Varrjátok össze a két anyag szélét a cipzár helyének kihagyásával, úgy, hogy a fehér párnához képest kicsit kisebb távolságot tartsatok a szélétől. Ha 1-1,5 cm-t hagytatok a fehér anyagnál, akkor itt elég lesz 0,-5-1,0 cm-t tartani, de ügyeljetek rá, hogy ez egyenletes legyen. Így a huzat picit nagyobb lesz a párnánál. (15. kép) Mi a helyetekben a huzatot is duplán varrnánk végig. Ha készen vagytok, fordítsátok ki (vagyis vissza) a kiflit, és vasaljátok ki a huzatot  (16. kép).

Most jöhet a cipzár bevarrása. Ehhez a cipzár színét (a húzókás oldalát) az anyag színével szemben illesszétek a varráson kihagyott réshez, és kezdjétek gombostűvel hozzáerősíteni a cipzár külső felét az anyag széléhez (17. kép). Tűzzétek végig így a cipzárt, a kifli külső élének ívét pontosan követve (18. kép). Ha lehetővé teszi a varrógépetek, szedjétek le a levehető részt, és cseréljétek az általános talpat cipzárvarró talpra (19. kép). A cipzár a fonákjával felfelé áll, így varrjátok hozzá az anyaghoz, egyenletes távolságot követve a szélétől (20. kép). Ügyeljetek arra, hogy ne keveredjen az anyag alá a kifli másik oldala varrás közben… : ) Amikor már csak kb. 10 cm hiányzik a végétől, nyissátok ki a cipzárt (21. kép), és úgy fejezzétek be a cipzár első oldalának a levarrását (22. kép).

Most fordítsátok ki a huzatot, és az előbbi műveletsort ismételjétek meg: varrjátok be a cipzár másik oldalát is a helyére. Ehhez illesszétek az anyag széléhez a cipzár szélét, a színüket egymáshoz fordítva, majd tűzzétek össze a cipzár levarrásra váró oldalánál (23. kép). Helyezzétek a huzatot a varrógép alá úgy, hogy az anyag a varrógép belső felére kerüljön. Varrjátok le a cipzárt, ha lehet, akkora távolságot követve a szélétől, mint a cipzár másik oldalánál. 10 cm-re a végétől álljatok meg, nyissátok ki a cipzárt, és úgy fejezzétek be (24. kép). A kifordított huzatot a varrás szélénél dolgozzátok el cikk-cakk ollóval, hogy megelőzzétek az erős foszlást a mosásoknál. (25. kép)

Végül nincs más hátra, mint visszafordítani a huzatot, és belegyömöszölni a párnát. A végeredményt az utolsó két fotón látjátok. Hát nem pompás? : ) (26. és 27. kép)

Az útmutató nem a saját szellemi produktumunk, hanem a Back To Her Roots blog szerzőjétől származik, de ha kérdésetek merül fel a varrásnál, nyugodtan keressetek minket, nagyon szívesen segítünk!

Ez a párna nagyon praktikus, ugyanakkor szép dísze is lehet a lakásnak. A variációknak csak a fantáziátok szabhat határt… nekünk ez a kedvencünk:

De ha az újrahasznosítás hívei vagytok, akkor kisebb anyagdarabokból is összeállíthattok ilyen huzatot.

További ötleteket a babázós Pinterest gyűjteményünkben találtok még (vigyázat, cukiriadó! : D)

Reklámok

One thought on “tejivászat és pihi teljes kényelemben

  1. Visszajelzés: A szopipárna és kis barátai létjogosultságáról | Frici és Tökilány

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s