házi készítésű madárkalács

Szárnyas barátaink a ház körül – a hónap inspirációja

Ismét péntek, tehát inspirációs bejegyzés következik! Múlt héten kezdtünk bele a madáretetés témakörébe, így ma is ezen a vonalon haladva bemutatunk egy szuper, otthon elkészíthető madáreleséget, a madárkalácsot. Időhiány miatt rég volt már saját képekkel bemutatott  inspirációs bejegyzésünk, így fogadjátok szeretettel a mait : )

Kezdjük is a hozzávalókkal!
Az alábbi dolgokra lesz szükségünk:

  • madáreleségnek való, kezeletlen, nem sózott magok
  • marhafaggyú
  • formák, amiben majd megszilárdítjuk a keverékünket
  • zsinór, szalag
  • kés, edény, keverőeszköz, tűzhely : )
  • sütőpapír, ami nem szükségszerű, de megkönnyíti a helyzetünket
  • szívószál

Nézzük, hogy mi, hogyan csináltuk!

A marhafaggyút darabokra vágtuk, és egy fazékban a tűzre tettük olvadni. Minél kisebbre vágjuk, annál gyorsabban kiengedi majd magából a zsírt állítólag, de mi ez elfelejtettük…tudjátok be az izgatottságunknak : ) Olvadás közben át-át kevertük, mert nem volt túl nagy az edény, de lehet, hogy ez nem szükségszerű. Előkészítünk egy tálcát sütőpapírral, amire majd a megtöltött formákat tesszük hűlni, és pár szívószálat  3-4 cm-es darabokra vágunk.

Amikor felolvadt a faggyú, és úgy láttuk, hogy a felszínen úszó töpörtyű szerű dolgokból már nem nagyon tud több zsír távozni, levettük a tűzről, kivettük egy szűrőkanállal a töpörtyűket, és a további műveletek előtt egy kicsit vártunk az égési séülések elkerülése érdekében : ) Sokat nem kell várni, mert akkor megdermed a zsír, bár ez sem nagy dráma, mert újra lehet olvasztani pikk-pakk. A kivett töpörtyűket műanyag hálóban (mint a narancsé vagy a citromé) szintén ki lehet akasztani a madaraknak, de nekünk sajnos nem volt ilynünk.

A kicsit kihűlt zsírba beleszórtuk a magokat és alaposan összekevertük, majd azon nyomban belelapátoltuk őket a sütőpapírra helyezett formákba, amiben ujjal egyengettük el, majd beleszúrtunk egy szívószál darabot, a majdani akasztó helyére. Ezt statikai okokból érdemes a forma közepe környékére helyezni, de mi sem így csináltuk feltétlenül : ) Azért reméljük nem szakad majd le a cinkék alatt…

Ezután hagytuk kicsit hűlni a formákat, majd a hűtőbe tettük lefóliázva szilárdulni. Amikor kivettük őket már megdermedve, ellenállás nélkül kijöttek a formából a tömbök. Ugyanígy volt a szívószál darabokkal is, egyszerűen kicsúsztak a magkonglomerátumból.

Ezután nincs más hátra, mint az akasztók elkészítése. 20-25 cm-es zsinórdarabokat vágtunk, és átfűztük a kalácskákon és megkötöttük, és máris kész a madárkalácsunk! Már csak ki kell akasztani valami jó kis helyre, ahol a madarak rálelnek majd.
(Az utolsó képen látható, kókuszdió héjába töltött kalácsanyag felakasztásáról külön bejegyzésben írunk majd.)

A folyamat elkészítéséről annyit mondanánk, hogy ha valakinek aggályai lennének, hogy a faggyú olvasztásnak rossz szaga van, nekik mondjuk, hogy van szaga, de nem elviselhetetlen. Mások szerint van egy kis disznóvágás hangulata  a dolognak (hiszen ott is készül töpörtyű, csak egy hangyányit nagyobb mennyiségben…: ) , de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk, mert nem voltunk még olyanon.

Az interneten többféle recept is kering hasonló madáreledelek elkészítéséről. Több ilyen recept faggyú helyett zselatint használ a magok közötti ragasztóanyagként, de azok a receptek  nem voltak olyan szimpatikusak, így döntöttünk a faggyú mellett.

Ha nem ajándékba szánjátok a madáreleséget, vagy nem fontos, hogy kezdetben hogy néz ki, akkor egyszerű műanyagpoharakat (joghurtos dobozt) is használhattok öntőformának, sőt, kanócszerűen már az elején, a magok betöltése előtt, bele lehet tenni a szinórt.
Az utolsó fázisról, azaz a kihelyezésről majd beszámolunk, amint megtörtént, és igyekszünk ezt fényképekkel is bizonyítani.

Reméljük tetszett az ötlet és a bejegyzés, és Ti is készítetek valami hasonló finomságot a szárnyas szomszédságnak! : )

Reklámok

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s