együnk virágot!

Levendula – a nyár slágere

Levendulás hónapunk folytatásaként a szokásos varrós dolgoktól eltérően mára ennek az izgalmas, illatos növénynek a felhasználásával készült finomságokat gyűjtöttünk össze. Mi magunk kóstoltunk már levendulás vaníliafagyit, levendulás baracklekvárt, sőt, egy ideje azt is tudjuk, hogy az igazi provence-i fűszerkeverék is tartalmaz egy kevés levendulát, és a színén és az illatán kívül a levendula karakteres íze is elbűvölt minket, így feltétlenül szerettünk volna ennek is szentelni egy bejegyzést.

A napokban volt már 33°C árnyékban, úgyhogy kezdjük talán a fagyikkal. Először is, bátran ajánljuk a Chili és Vanília fedőnéven blogoló Mautner Zsófi levendulás-fehércsokis álomfagyiját, amit az első képen láttok. Ha inkább jégkrémet készítenétek, próbáljátok ki ezt az epres-joghurtos változatot a Levendula magazin receptjével. Ehhez egyébként a “svéd asztalos” lakberendezési áruházban praktikus és nagyon menő, élénk színű jégkrémkészítő alkalmatosságokat tudtok venni. A harmadik képen látjátok Limara megoldását, a sajtkrémes levendulafagyit. Várjuk a beszámolót, hogy melyik fagyi jött be Nektek leginkább! : )

A fagyi mellett a lekvárfőzésnek van most nagyon szezonja. Ha fagyasztottatok le epret, és szívesen feláldoznátok belőle a jó ügyért, akkor próbáljátok ki a Levendulafarm vagy Limara receptjét! Most a sárgabarack szezon csúcsán vagyunk, és ezzel a gyümölccsel is nagyon jól harmonizál a levendula, próbáljátok ki a recepteket eper helyett sárgabarack felhasználásával. Zsófi nagyija szerint, ha nincs saját fátok, a napokban érdemes a piacról megvenni a muníciót, úgyhogy talán a legjobbkor állunk elő az ötlettel. : ) Ha már a tartósításnál tartunk, szintén Limaránál bukkantunk rá a levendulás mentaszörpre. Nagyon hűsítő, szuperfinom nyári élmény. Próbáljátok ki!

Limara péksége kifogyhatatlan a levendulás ötletekből (is), úgyhogy két édességet is mutatunk onnan, a csokitortát és a panna cottát. Azt ajánljuk, inkább halasszátok még kicsit a nyári fogyókúrát, ezeket kár lenne kihagyni. : )

Mielőtt vadul nekiestek a levendulás finomságok elkészítésének, szeretnénk felhívni a figyelmeteket néhány fontos dologra.

Először is, a levendula fogyasztása terhesség ideje alatt ellenjavallt. Belsőleg való alkalmazását láz és epilepszia esetén és is kerülni kell, és míg inhalálása meghűléskor általában segít a fertőzések leküzdésében, asztmások esetében nem használható ugyanez a módszer.

Emellett csak ismert eredetű, és kizárólag vegyszermentes virágot használjatok ételek/italok készítéséhez! Az utcai levendulaárusoknál megbízhatóbb forrás például a gyógynövényboltok és bioboltok kínálata, ahol kifejezetten fogyasztásra szánt levendulát tudtok vásárolni. Persze még ennél is jobb lehet a saját termesztésű levendula, de itt is figyeljetek arra, hogy semmilyen szennyezés ne érje a növénykéket!

Ha Ti is ugyanannyira bolondultok ezekért a kis lila virágokért, mint mi, látogassatok el a Pinterest oldalunkra, és nézzétek meg a levendulás mappánkat, ahol további recepteket és egyéb jó ötleteket is találhattok! : )

Advertisements

2 thoughts on “együnk virágot!

  1. Visszajelzés: friss illatú dekorációk | Gombszem

  2. Visszajelzés: lila illatú dekorációk | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s