képeket a gyerekszobába!

Mini manók örömei – a hónap inspirációja

Ugyan a gyereknap elmúlt, attól még e hónap utolsó péntekjét is a gyerkőcök témakörének szenteljük. Ma dekoráció ügyben készültünk: kép és plakát ötleteket gyűjtöttünk össze, melyek remek díszei lehetnek egy gyerekszobának, és melyekről úgy gondoltuk – természetesen –, hogy Ti készítsétek el saját kezűleg! : )

Ha úgy érzitek, hogy magatoktól nem tudnátok klassz figurákat kiagyalni, ne aggódjatok! Mutatunk pár rajzot, de nem csak inspirációként, akár le is másolhatjátok őket! Ér rajzolni, festeni, kollázst csinálni! Sőt a kollázzsal még az újrahasznosítást is támogatjátok, amennyiben például rég nem olvasott magazinokból mentitek meg a szép, színes oldalrészeket.

Kezdjünk is bele hát a témába pár tipikus, de hasznos, tanító célzatú plakáttal. Az abc-s, állatkás képeket alapvetően jó ötletnek tartjuk, hiszen a betűhöz rögtön új szavakat is tanulhatnak a kicsik, sőt, nem csak új szavakat, hanem a képen látható új állatokat és tárgyakat, színeket is megismerhetik. A képek forrásik sorrendben ez, ez és ez.

Az ilyen jellegű dekorációkkal kettős célt érünk el, mert amellett, hogy a szoba díszei, ezekről a gyerekek szórakozva tanulhatnak betűket, számokat, sőt egyéb tényeket is. Teljesen logikus, hogy ami nap mint nap az ember szeme előtt van, azt könnyebb megjegyezni, így a kicsik kíváncsi tekintete is mindig fel tud fedezni valami újat a részletgazdag képeken. A lenti képeken a fentiekhez hasonló, de összetettebb képek láthatóak, melyeken kutyafajták és zöldségek tanulhatóak játszva, ráadásul az abc összes betűjével dolgoznak a képek. A kisebbek a rajzokból tanulhatnak, a nagyobbak, akik konyítanak már valamicskét az olvasáshoz, ők pedig a szavak leírását is memorizálhatják. A kutyás képet itt, a zöldségeset pedig itt leltük.

A falra akasztható műveket csinálhatjuk a gyerekekkel együtt is, nem baj, ha még nem tudják mit jelentenek például a betűk, ha mi felrajzoljuk a körvonalukat: kiszínezni már ki tudják, sőt színezés közben akár el is kezdhetik megtanulni azokat. Ilyesmire példa az első (innen) és a második kép is (innen). A harmadik ötlet is aranyos, ezen különböző textilekből kivágott, falevél alakú darabok láthatóak. Ez remek módja az ollóhasználat gyakorlásának (felügyelet mellett természetesen : ) és így az amúgy hulladékba kerülő anyagdarabocskáink is egy jó célra kerülnek felhasználásra. Persze ha valakinek nincsenek leeső anyagdarabjai, az színes magazinokból is pompás faleveleket szabdalhat ki! Az ötletet itt találtuk. Az utolsó kép az egyik kedvencünk: a bogarak innen. A bogarak testét  el lehet készíteni más-más színű festékbe mártott krumplinyomdával, a részletek kidolgozásához pedig csak egy darab fekete filctoll kell, zseniális! 🙂

Most jöjjön a képek egy másik fajtája, méghozzá azok, amelyeken kedves, biztató szavak állnak. Merthogy ugye az ilyenből sosem elég, hiszen a biztatás és a pozitív megerősítés a gyerekeknél nagyon fontos. Ha olyasmi képeket teszünk ki a gyerekszobában, amin valamilyen pozitív dolog vagy egy jó tanács van, az csak hasznára lehet a gyerkőcnek. Az optimizmus jó dolog, szívja csak magába a gyerkőc minél előbb! Ezek elkészítése lényegesen könnyebb, mint a többié, hiszen nem is igényel feltétlenül rajz tudást.
A képeket itt, itt, itt és itt találtuk.

A végére is hagytunk ám jó ötleteket! : ) Mi úgy hívjuk őket, hogy a nézőpont váltásra motiváló képek. Szerintünk nagyon kreatívak és ha azt nem is mondanánk, hogy elgondoltatóak, de egy kicsit mégis azok : ) Mindegyik képen egy furcsa szituáció látható, amely szereplői nem biztos, hogy tisztában vannak helyzetükkel, míg mi külső szemlélők tisztán látjuk, mi történik. Képekkel támogatva, már a kisgyerekeknek is elkezdhetjük megtanítani azt a mások megértéséhez szükséges képességet, hogy mások szemszögéből is lássák a világot.

A bálna innen, a kedves vízi szörny innen, a szarvas és a fiúcska innen, a dinó barlangos pedig innen van.

Ha már a képekre nagy hangsúlyt fektetünk, akkor a kereteztetést és az üvegeztetést érdemes átgondolni, hiszen ha már nagyobbacska a gyermek és hajlamos például focizni a szobában, vagy párna csatázni (és már miért ne tenné?!) akkor könnyen balesetet okozhat egy leeső, beüvegezett kép. Itt vagy azt ajánljuk, hogy jól rögzítsétek a képet, vagy használjatok üveg helyett plexit, vagy  ne tegyetek a kép elé semmit. Itt megjegyeznénk, hogy tavaly volt egy olyan témájú inspirációs bejegyzésünk, ami arról szólt, hogy hogyan tudtok kartonból, olcsón képkeretet készíteni magatoknak. Szóval a lelkesebbeknek azt ajánljuk, hogy ne csak a képet, hanem egyből egy hozzá illő keretet is készítsenek! : )

Ha pedig a hagyományos képeknél valami rendhagyóbbat szeretnétek szobadekorációnak, tavaly a Mini manós témában mutattunk Nektek falfestős és matricázós ötleteket is, nézzétek meg azokat is itt!

Reméljük sikerült jó ötleteket mutatnunk Nektek ma is!
Jó hétvégét kívánunk sok kreatívkodással! : )

One thought on “képeket a gyerekszobába!

  1. Visszajelzés: a saját dinoszauruszos barlangom | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s