Saját készítésű játékok gyerekeknek

Mini manók örömei – a hónap inspirációja

Ha ismerősnek tűnne az alcím, az nem véletlen, hiszen tavaly augusztusban már mutattunk nektek ilyen alcímmel inspirációs bejegyzéseket. De mivel a gyerekekkel kapcsolatos  témák gyakorlatilag kimeríthetetlenek, így már tavaly eldöntöttük, hogy minden évben beiktatunk e témában inspirációs ötleteléseket. Az, hogy miért a májust választottuk viszonylag egyszerű: közeleg a gyermeknap! Ennek apropóján ebben a hónapban igyekszünk jó sok pompás ötletet mutatni Nektek, amivel örömet szerezhettek saját gyermeketeknek, vagy  bármilyen gyerkőcöknek, akinek csak szeretnétek.

E heti bejegyzésünket saját kezűleg elkészíthető játékok témájában írtuk. Az első két képsoron olyan készségfejlesztő játékokoat láthattok, amelyeket Ti is egyszerűen elkészíthettek otthon. Így ezek – a felhasznált alapanygoktól függően –  gazdaságosabbak is, és személyre szabottabbak is, mint azok a játékok, amiket a boltban kapnátok meg. Az első képen egy fából és színes papírokból készített memóriajátékot láthattok (innen van), a papírt persze ízléseteknek és a gyermek érdeklődésének megfelelően választhatjátok ki. Ennél egyébként egy egyszerűbb módja a memóriakártya készítésnek a laminált kártyákból készített memóriajáték. Hiszen ez időtállób, mint a sima papír vagy karton, letörölhető és egy kicsit rágásálló is… : ) A második képen egy kartonból készíthető logikai játék pompázik, amelynél a gyerekeknek a 3 részből – fej, törzs és lábak – álló figurákat az apró részletek alapján kell összerakni. Persze a tervezettől eltérően összerakva az állatokat,  szintén jópofa figurák alakíthatóak ki. Szerintük jó móka! Ha nincs elképzelésetek a saját figurákat illetően, a képen láthatóakból meríthettek!  Ezt itt találtuk. A harmadik képen olyan hordozható amőba játékot láthattok, ami nem igényel papírt és tollat – tehát nem lesz senki és semmi tetőtől talpig összefirkálva -, hiszen filcből készült. Az ötlet innen van.

Készíthettek egyébként hordozható (pl. kocsiban is játszható) memóriajátékot úgy, hogy egy kiszuperált, nagyobb méretű fém tolltartót feláldoztok, ez lesz a mágneses korongok tárolója, játék közben pedig a játéktábla. Szereztek mágneseket és az aljukra képeket vagy matricákat ragasztotok, vagy akár festetek, és máris kész a memóriajáték! Csak úgy mondjuk… : )

A következő képsoron látható ötletek szintén igényelnek kreativitást, mind a készítőtől, mind az aprócska használótól. Az első képen textilből készített betűk láthatóak – itt találtuk őket. Őket elkészíthetjük apró, leeső anyagdarabokból, hasznosítva azokat az anyagrészeket, amik amúgy hulladékként kidobásra kerülnének. Ezekkel remek  fejlesztő játékokat lehet játszani: a betűk felismerésétől – tehát a betűk tanulásától –  kezdve, különböző szóalkotási, és szóláncos feladatokon át, akár a történet mesélésig. Ha már a történetmesélésnél tartunk az itt talált, festett kavicsos ötlet is nagyon jó, ennek a lényege az, hogy a kavicsokra dolgokat, történéseket (bármit : ) festünk, és a gyerkőcnek húznia kell a zsákból a kövek közül párat, és a húzott köveken szereplő dolgokat egy történetbe kell foglalnia. Jó, nem? Nekünk az utolsó képen látható kis könyvecske, illetve az egész köré felépített program nagyon tetszik. A lényege, hogy az állatkertben való időtöltést teszi még izgalmasabbá plusz teljesítendő feladatokkal. Ez egy kicsit az akadályversenyek hangulatát idézi fel. Ebbe a könyvecskébe tetszőleges feladatokat találhatunk ki a gyerekek számára, érdeklődésük, képességeik alapján. Így talán jobban meg is maradnak a látottak bennük. Itt találtuk az ötletet.

Végül pedig jöjjön pár lányos és pár fiús ötlet ilyen sorrendben. Nem vagyunk vele tisztában, hogy mostanában mi a divat a kislányoknál, de ami biztos, hogy mi szerettünk babázni, legyen az barbie vagy egyéb játékfigura: Polly pocket, vagy Simba állatkák, sütibaba etc. Reméljük ezek a fajta játékok sosem mennek ki a divatból, hiszen nekünk is sok örömet okoztak. Azért hogy így legyen, készítsetek Ti is babaházat a kislányotoknak! : ) Az alábbi képeken egyszerűbb és bonyolultabb, hordozható és nagyobb helyigényű darabokat is találhattok. Az első ötlet – innen – zseniális! A készítő 4 db irattartó mappát használ falaknak, azokat különbözőképpen tapétázza és díszíti ,de összességében a  falak összecsukhatóak. Ehhez persze még kellenek baba-bútorok, de az ötlet nagyon egyedi! A linkre kattintva az elkészítés folyamatát is végignézhetitek, ellesve ezzel a babház készítési fortélyokat. A második képen egy csajos és nagyon menő, textilből készült, hordozható babházat láthattok, ennek az elkészítése is végigkövethető a forrásoldalon, azaz itt. Az utolsó képen látható fa vázú babaház már komolyabb barkács-vénát igényel, de a végeredmény megéri a küzdelmeket. Ezt a gyönyörű babaházat itt találtuk. Az egyik legaranyosabbat a végére hagytuk: a fémdobozkában lakó egeret. Meg kell őrülni milyen aranyos! Arról nem is beszélve, hogy a csemeték apró zsebeiben is elfér ez a kis mütyür.  Ezt az ötletet itt találtuk.

Most térjünk át a fiús ötletekre,  ezek közül természetesen az autózás került előtérbe. Az első képen egy kartonvárost képe látható, ami rengetegféleképpen összerakható és persze akármikor tovább bővíthető. Innen való a kép és az ötlet. Ehhez a játékhoz felhasználhatóak a feleslegessé vált kartondarabjaink, így újrahasznosíthatjuk az amúgy szemétbe kerülő anyagokat.  A második képen egyolyan ragasztószalagot mutatunk Nektek, amely utat mintáz, ennek a segítségével keresztbe-kasul a kanapén át, az ágy alatt is mehet az autóút. Ezt itt találtuk. Utolsóként pedig a hordozható babaház fiú változata maradt: a hordozható autóút, kocsitartó rekeszekkel. (Ez is zseniális! : ) Innen van.

Ezennel vége is a mai ötletelésünknek. Reméljük megihletődtetek a látottak nyomán, és a gyereknapig hátralévő pár hét alatt időtök is lesz megvalósítani a megálmodottakat! Sok szerencsét hozzá! Kívánjuk, hogy az általatok készített játékok okozzanak sok-sok vidám és önfeledt percet! : )

Reklámok

One thought on “Saját készítésű játékok gyerekeknek

  1. Visszajelzés: gyerek kuckók | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s