pont-tok

Pöttyök minden mennyiségben – a hónap inspirációja

Mint ahogyan a múlt héten már beharangoztuk, tele lesz pöttyökkel a szeptember. Ennek szellemében most egy több mindenre is hasznosítható tok varrására buzdítunk Titeket. A művelet egyébként hasonlóan egyszerű, mint régebben a tyúkláb mintás zsepitartó elkészítése volt, így egészen kezdő varrók is nekiláthatnak, és mivel a varrás mennyisége sem tetemes, a varrógéppel nem rendelkezőknek sem kell meghőkölni a feladattól. Valahogy így fog kinézni a végeredmény:

Ami szükséges az elkészítéséhez:

 • textil darabok a tok külsejéhez, béléséhez és a füléhez,
 • cipzár,
 • tű, cérna, olló.

A folyamat pedig a következő:

 1. Vágjunk ki a külsőnek és a bélésnek szánt anyagokból 2-2 akkora méretű, kör alakú anyagokat, amekkora tokot szeretnénk, kb 0,8 cm-es ráhagyást számoljunk a szélén.A miénk 9,5 cm átmérőjű.
 2. Egyet-egyet a külső és a belső anyagból vágjunk ketté.
 3. A képeken látható módon varrjuk rá az az egyik félbevágott bélés darabot a cipzárra.
 4. Majd varrjuk rá a külső anyagot is a cipzárra a színével lefelé.
 5. Ha ezt megtettük, akkor ezeket már ki is fordíthatjuk (a kép bal oldali része), majd csináljuk meg ugyanezt a három lépést a másik cipzárszáron is.
 6. Ha felvarrtuk az anyagokat a cipzárra, varrjuk össze őket a cipzár mellett, így tuti nem fognak tudni becsípődni. (Ez a lépés nem olyan fontos ennél a fazonú toknál, így kihagyható, de szerintünk szebb így : )
 7. Kifordítva, hosszában hajtsuk össze a fülnek szánt anyagot és varrjuk össze a széleit a hosszabb oldala mentén (7/a), majd fordítsuk ki, és a két szélét is varrjuk végig (7/b). (Itt is elengedhető a második lépés, de szerintünk ez is jobban mutat így).
 8. Mivel a cipzár sokkal túllóg az anyagon, vágjuk le a túllógó végeit az anyag szélénél, de egy kis megerősítő varrással varrjuk össze a cipzárt, nehogy szét tudjon nyílni. (A 9. képen látjátok, hogy hogy néz ki összevarrás után). (Ezt a lépést amúgy meg lehet spórolni úgy, ha csak a 11. lépés után, tehát az anyagok összevarrása után vágjátok le a cipzár végeket.)
 9. A fület félbehajtva tűzzük oda a kör alakú anyagra, ahol szeretnénk majd, hogy legyen, és a így ez az oldal elő van készítve, a másik oldalnál egy gombostűvel érdemes összetűzni a külsőt és a bélést, hogy ne mozduljanak el varrás közben.
 10. Tegyük egymásra a tok két előkészített oldalát a külső anyagokkal egymás felé és tűzzük össze, hogy ne mozduljanak el. Ami fontos, hogy húzzuk ki a cipzárat, mert ha összevarrás után jut eszünkbe, kifordítva elég nehéz lesz kihúzni (tapasztalatból mondom…: ).
 11.  Varrjuk össze körben az anyagokat.
 12. Fordítsuk ki a tokot.
 13. Varrjuk körbe úgy, hogy  a kifordítás által belülre került anyagszélek ne látsszanak belülről sem. (Tehát ha a 11. lépésben kb. 0,5 cm-t hagytunk az anyag szélén, akkor most is legalább annyit hagyjunk.) És készen is vagyunk!

Na  jó, még nem vagyunk teljesen kész, de majdnem. Hiszen fület azért csináltunk a toknak, hogy azt valamire használjuk. Mi egy kulcstartó karikát tettünk bele, de lehet például egy kis karabinert is. A cipzárt pedig szebbé és könnyebben megfoghatóvá tettük a gyöngyös húzóval. A lenti képeken láthatjátok a végeredményt egy-két felhasználási öltetettel együtt.

Reméljük, megtetszett nektek is ez az ötlet, és készítetek magatoknak vagy ajándékba ilyen kedves kis mütyürt!

One thought on “pont-tok

 1. Visszajelzés: telefontok lustáknak | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s