kedves, színes fali minták

Mini manók örömei – a hónap inspirációja

Egyre nagyobb divat a gyerekszoba falára egyedi díszítést készíteni, olyannyira, hogy léteznek külön erre szakosodott művészek is. Azonban nem csak méregdrága beruházás keretében tehetitek személyessé és igazán a sajátjává a gyerkőc szobáját: megfelelő ötletek birtokában magatok is dekorálhatjátok a falat. Ma erre mutatunk néhány, különböző nehézségű ötletet, amiket témájuk szerint csoportosítottunk.

Állatos dekorációk:

(A képek innen és innen származnak. Utóbbi forrás egy magyar blog, ahol számos más szuper ötlet is olvasható!)

Fák:

(A fotókat itt, itt, itt és itt leltük.)

Táblás és mágneses falak:

(Ezeket itt és itt találtuk.)

Egyéb, festés nélküli díszítések:

(A képek forrása ez, ez és ez, illetve ez a honlap. A harmadik forrás a már korábban idézett nagyon igényes magyar nyelvű blog.)

Fiúk és lányok:

(A fotókat itt, itt és itt találtuk.)

Bár mi magunk még nem díszítettünk gyerekszobát, ajánlunk néhány tippet, amik hasznosak lehetnek, mielőtt belevágtok a nagy munkába:

  • A fal eredeti színét érdemes jobb minőségű, mosható festékkel felvinni, így nem fog a festék azonnal beivódni a falba, és nem lesznek elmosódottak a vonalak. (A sima falfestéken a rajzolt minták szétfuthatnak, elmosódhatnak amiatt, hogy a falfesték könnyen beissza a vizet a minta festésére használt festékből). A mosható festék előnye, hogy – meglepő módon – lemosható, így például az sem akkora tragédia, ha a gyermek úgy dönt, hogy a falon próbálja ki a vadiúj vízfesték készletét.
  • Ha úgy döntötök, hogy nem áldoztok rá annyit, hogy mosható festékkel fessétek át a falakat, akkor érdemesebb pl. akrilfestéket használni a mintákhoz, vagy bármilyen nem nagyon vizes, folyós festéket az elmosódás elkerülésére. Érdemes kipróbálni a festék viselkedését valami eldugott helyen a falon (pl. a szekrény mögött, beépített szekrény falazott belsején).
  • Tervezzétek meg előre az áhított dekorációt! Ehhez nagyon praktikus, ha milliméter papírt használtok, amin előre felveszitek a díszítendő falfelület méreteit, beleértve az ágy, szekrény és más bútorok nagyságát is.
  • Ha már a baba születése előtt nekiestek a díszítésnek, ha hosszú távra tervezitek a mintát, érdemes olyat választani, ami nem csak csecsemőnek, hanem már a nagyobbacska, akár kisiskolás korú porontynak is érdekes lesz.
  • Érdemes olyan színvilágban gondolkodni, amelyik harmonizál a szoba hangulatával: ha például pasztellben úszik a gyerekszoba, attól nagyon elütnek az élénk színű mesehősök, az élénk színekkel berendezett helyiségben pedig kevésbé érvényesül egy visszafogott, halvány fali dekoráció.
  • Ugyanakkor a túl sok, nagyon élénk és harsány szín a gyerkőc viselkedésére is hatással lehet, érdemes mértékkel alkalmazni ezeket.
  • A minták méretét illetően pedig érdemes törekedni a mértékletességre: egy kisebb méretű díszítés is nagyon hatásos lehet.
  • A falon rajzoljátok elő az elképzelt mintát valamilyen halvány színnel, javítható módon! Amit papíron megterveztetek, azt nem annyira könnyű egyből jól eltalálni a falon, főleg, ha először próbálkoztok: hagyjatok lehetőséget a javításra!
  • Még izgalmasabbá tehetitek a művet, ha a festés mellett más módszereket is alkalmaztok, textil, papír vagy más anyagok bevetésével. Emlékeztek még a sötétben világító matricákra? : )

One thought on “kedves, színes fali minták

  1. Visszajelzés: képeket a gyerekszobába! | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s