Bálna párna

Mini manók örömei – a hónap inspirációja

Újra péntek van, amit  én már nagyon vártam, ugyanis egy nagyon aranyos dolgot készítünk ma el! Ez egy gyerekeknek (avagy gyermeteg lelkű felnőtteknek : ) való játék figura és/vagy párna. Az elkészítése egyszerűbb, ha az embernek van varrógépe, de kézzel varrva sem óriási munka. (Ezt azért merem állítani, mert mikor nem volt varrógépem simán megvarrtam ennél több munkával járó dolgokat is kézzel.)

Lássuk akkor, hogy mik az alapanyagok:

 • tű, cérna, olló,
 • egy darab papír sablonnak  (a mienk kb. A3-as méretű volt),
 • anyagok a bálna elejéhez és hátuljához,
 • anyag a bálna pofijához,
 • egy kis fekete filc anyag a bálna szeméhez és szájához,
 • műszálas, mosható töltőanyag.

Ha ez mind a kezünk ügyében van, neki is foghatunk a bálna készítésnek az alábbiak szerint:

 1. A papíron (ami akár újságpapír is lehet) addig rajzolgassuk a bálnánk fazonját, amíg teljesen elégedettek vagyunk vele, majd vágjuk ki, és a sablont követve vágjuk ki a bálna elejét és hátulját a textilekből. A mienk hossza kb. 38 cm, a magassága pedig kb.28 cm.
 2. Vágjunk ki két kört a bálna pofijának (mi egy kb. 6 cm átmérőjű poharat használtunk körberajzolásra, így lett viszonylag szabályos a kör alak).
 3. Varrjuk őket a megfelelő helyre. (Varrógéppel varrva mi nem hajtottuk vissza az anyag szélét, hanem cikk-cakk öltéssel varrtuk többször körbe, de a kézzel varróknak azt javasoljuk, hogy inkább hajtsák vissza az anyag szélét és úgy varrják le, mert úgy talán kevesebb varrással jár annak az elérése, hogy ne bomoljon a bálna pirospozsgás arca.)
 4. Vágjunk ki szemeket és szájat filcből, azért abból, mert az nem bomlik. (Igen, a pofijához is használhattunk volna azt, de mi valami különlegesebbet szerettünk volna.) A szemek kb. 2 cm átmérőjűek, a szák 3-4 cm hosszú.
 5. A filc szemeknek és szájnak találjuk meg a megfelelő pozíciót és varrjuk fel őket a kiválasztott helyre.
 6. A szájat piros cérnával varrjuk fel, ez jobban kiemeli majd a száját a sötét anyagon.
 7. A szemet feketével varrjuk körbe, majd felül egy kis szakaszon pár fehér öltéssel díszítsük, itt ez teszi jobban láthatóvá az állatka szemeit.
 8. Varrjuk körbe a bálnát kifordítva úgy, hogy a hasánál, az uszonya előtt hagyjunk egy kb. 8–10 cm-es rést, ahol beletömhetjük a töltőanyagot. (Az uszony tömésénél jó, ha befér a kézfejetek a résen.)
 9. Ha a körbevarrás kész, tépkedjük a töltőanyagot kis darabokra és ügyelve az uszony kitöltöttségére, tömjük ki a bálnánkat a töltőanyaggal olyan keménységűre, ahogyan szeretnénk.
 10. Varrjuk össze a hasát a képen látható módon.
 11. Éééés már el is készültünk! : )

Az eredmény szerintem magáért beszél! : )

A bálna gyerek.
Ha valaki jobban ki tud bontakozni festéssel, akkor a bálna szemeit és a száját akár fel is festheti textilfestékkel. A gombvarrást szem-megoldásként csak azért nem javasoljuk, mert ha párnának használja a gyerkőc, akkor egy nagyobb gomb megnyomhatja, megsértheti az arcát, vagy a hosszabb hajúak belegabalyodhatnak.
A mosható töltelék pedig azért fontos, mert így nem kell félteni az állatot, bátran lehet vele játszani, és ha valamelyik kaland közben kicsit összemaszatolódna, csak be kell dobni a mosógépbe úszkálni egy kicsit, ahonnan patyolat tisztán bukkan majd elő.

Reméljük kedvet kaptatok ehhez a mókához, és meglepitek valamelyik kedves gyermek (vagy felnőtt : ) ismerősötöket egy ilyen vagy egy hasonló kedves jószággal!
Tuti sikere lesz! ; )

One thought on “Bálna párna

 1. Visszajelzés: szívecskés párna – otthondekor | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s