vibráló kis táska a strandra

Kiegészítők nyárra – a hónap inspirációja

Amit a mai bejegyzés alapján elkészíthettek Ti magatok is, az jól fog jönni nyaraláskor, ha például apróbb dolgokat kivinnétek a strandra, de akkor is hasznos és vidám viselet, ha a tengerparti lebzselés helyett munkába járással töltitek a hőség idejét (ilyenkor bezzeg visszasírjuk az iskolaéveket… : )). A már korábban is bemutatott ételhordó táskáink méretét úgy alakítottuk ki, hogy abban szépen kifeküdjenek a szokásos méretű ebédes dobozok, így nem kell félnetek attól, hogy – Nagymamám szavaival élve – a „lötyögetéstől” kiborul a leves. Ha megtetszik ez a neonos színösszeállítás, amit egyébként két, már június elején is bemutatott idei nyári trend kombinálásával választottunk, akár pont ugyanezt is elkészíthetitek, mert megadjuk minden hozzávaló forrását.

Nézzétek csak, ez lesz a végeredmény! Ugye, milyen klassz?

A következő alapanyagokra lesz szükségetek:

 • 40 x 70 cm keskeny csíkos vászon darab (a svédasztalos áruházból), előzetesen beavatva és kivasalva,
 • 2 db 50 cm hosszúságú, 3 cm széles neonrózsaszínű heveder (magyarországi rövidáru lánc boltjaiból),
 • fekete vagy fehér, valamint neon színű műszálas cérna,
 • olló,
 • jelölő kréta vagy egy vékonyra fogyasztott régi szappan,
 • varrógép vagy két ügyes, szorgos kéz.

Az uzsonnás táskát nagyon egyszerű elkészíteni, a leírása biztos, hogy bonyolultabb, mint az elkészítése. A lépéseket szokásos módon képekkel illusztráltuk.

 1. A csíkos vásznat mindkét rövid oldalán hajtsátok be az anyag fonákja felé nagyjából másfél centiméter szélességben! Próbáljatok úgy trükközni, hogy egyforma cérnát használjatok mindkét oldalához, és ahová az öltéseket szánjátok, az az anyag elején ugyanolyan színű legyen, mint a cérna. Így nem fog elütni az öltés színe az anyagétól. Ügyeljetek arra, hogy egyenes legyen ez a hajtás! Ha bizonytalankodtok a varrással, akkor le is lehet vasalni, hogy biztos egyenes legyen.
 2. Varrjátok le a két szélső behajtást egyszerű egyenes öltésekkel, 2 vagy 3 mm-es öltésköz tökéletes lesz. Mi feketével varrtunk, és mindkét oldalon a fekete sávba céloztuk be az öltéseket. Ezt egy kis ügyeskedéssel jól be tudjátok lőni Ti is. Mindig dolgozzátok el a varrások elejét és végét néhány előre-hátra öltéssel!
 3. Hajtsátok félbe a két oldalról beszegett anyagot, úgy, hogy a vászon fonákja nézzen kifelé! Gombostűvel rögzítsétek őket egymáshoz a szélek mentén. Mindig a szabad végektől induljatok a hajtás irányába, hogy ne legyen csálé az összevarrás a táska tetején.
 4. Varrjátok össze nagyjából 1,5 cm-re a szélétől, mindkét oldalon! Részünkről minden olyan varráson, ami terhet visel, duplán szoktunk végigmenni. Ez talán arra vezethető vissza, hogy a 10 féléves képzésünkben összesen nagyjából ezerötszázszor hallottuk, hogy „a biztonság javára”. Mi természetesen ezen a ponton belerejtettük a Gombszem címkét a két anyag közé. Hogyan is maradhatna ki? : )
 5. Izgalmas rész következik: a táska aljának kialakítása. Ehhez nyissátok szét az egyik belső saroknál az anyagot úgy, hogy egy szimmetrikus háromszöget lássatok magatok előtt. Elöl középen az előbb elkészített varrás halad végig, hátul pedig a leendő táska alján, a közepén végigfutó hajtás nyom. Ennek a kettőnek kellene fednie egymást, akkor fogtátok össze jól. Gombostűvel rögzítsétek ezt a háromszöget, majd a függőlegesen végigfutó öltésen húzzatok lefelé egy mérőszalagot, és amikor 6 cm-t láttok mindkét irányban, jelöljétek be azt a vízszintest. Nálunk ez egy bizonytalan kék vonallal látszódik. Ugyanezt a műveletet hajtsátok végre a túl oldalon is, pont ugyanígy.
 6. Varrjátok végig a 12 cm-es aljakat mindkét oldalon. Itt szintén duplán varrtunk, ezt Nektek is ajánljuk. Utólag ugyanis sokkal rosszabb javítani valamit, mint előre jól elkészíteni. Ha ez megvan, a varrástól nagyjából 1,5 cm-re le is vághatjátok a sarkokat, hogy ne legyen zavaró pakoláskor.
 7. Ezzel el is készült a táska alja, szuper, ugye? : )
 8. Most következnek a pántok. A két szál heveder mindkét oldalán, azaz 4 helyen szegjétek el ezt a gonosz módon foszlós valamit, a heveder színével megegyező cérnával (a felső és az alsó szálat is cserélni kell). A hajtások egy irányba álljanak! Mindezt úgy tegyétek, hogy a két darab heveder azonos hosszúságú maradjon! Mi cikk-cakk öltést használtunk (5 mm széleset és 1 mm hosszút), és azzal is többször végigmentünk a hajtáson, hogy biztosan tartós legyen. A sűrű cikk-cakk ráadásul jól lelapítja az egyébként elég nehezen kezelhető és vastag anyagot.
 9. Mind a négy végződéstől mérjetek vissza 5–5 cm-t, és jelöljétek be egy határozott és vékony vonallal!
 10. Itt döntési helyzethez érkeztünk. Ha szeretnétek, hogy igazán hangsúlyosan megjelenjenek a rózsaszínű pántok, akkor kívülről, ha viszont egy fokozattal visszavennétek a feltűnőségből, belülről varrjátok rá ezeket a táskára! Minden esetben a bejelölt 5 cm-es vonal legyen a táska felső nyílásánál, és a két szélétől egyforma távolságra, szimmetrikusan rögzítsétek mind a négyet! A hajtás, amit előzőleg rögzítettetek, mindig a táska anyaga felé álljon, mert ugyebár nem azt szeretnétek nézegetni… A felső szál rózsaszínű, az alsó pedig olyan legyen, mint a vászon fonákja, jelen esetben fehér. A pántok varrása úgy a legcélszerűbb, ha a táska nyílása mentén, vagyis a jelöléshez a lehető legközelebb, hogy minél pontosabb legyen, végigmentek egy sima 2 vagy 3 mm-es, egyenes öltéssel, majd még legalább egyszer, de inkább kétszer az előbbivel párhuzamosan, szépen, mind a négy szárvégnél egyformán cikk-cakk öltéssel megerősítitek a csatlakozást, amiből a legalsó a heveder alsó szélén legyen. Ha ezt a lépést is sikerült zökkenőmentesen elvégezni, akkor már készen is vagytok! Gratulálunk! Viseljétek egészséggel a műveteket! : )

Íme, a fényképes illusztráció, a lépések sorszámával:

Extrák a kalandvágyóknak: ha zárható táskát szeretnétek, varrhattok bele patentot, illetve ilyen pántot, vagy nagyon extrém esetben akár cipzárt is, sőt, ha a tandemugrás adrenalinélményére gyúrtok, még a zsebbel vagy a béléssel is próbálkozhattok! : )

Reméljük, mindenki sikerrel jár! Ha bármi kérdés felmerül, nyugodtan nyúzzatok minket!

A lustábbjainak pedig: az ominózus táskától esetleg hajlandók vagyunk megválni… De persze jobban örülnénk, ha Ti magatok készítenétek el! : )

(Aztán, ha szívatni akartok minket, nyugodtan küldjétek csak el a tengerparti fotókat, amiken épp a vadi új csíkos-neonos táskátokat viselitek… : ))

Reklámok

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s