háromszögek, minden mennyiségben

Kiegészítők nyárra – a hónap inspirációja

Mint ahogy azt az e havi első inspirációs bejegyzésünkben már említettük, idén divatosak a grafikus és geometrikus mintájú anyagokból készített ruhák, és az ilyen minta és formavilágú kiegészítők. Ugyan amit mi mutatunk ma, az nem a szó szoros értelmében vett kiegészítő, ugyanis egy egyszerű festés ötletet mutatunk, de ezzel tulajdonképpen kiegészítjük (feldobjuk) az adott ruhadarabunkat.

Na de nézzük meg, hogy mit is csinálunk ma! : )

A szükséges alapanyagok és kellékek:

  • póló (vagy bármi, amire festeni akarunk: pulóver, vászontáska, párnahuzat, stb…),
  • textilfesték,
  • ecset,
  • nyomda.

A mi nyomdánk most két darab radírból kivágott egyenlő szárú háromszög, a kicsi pont négyszer fér bele a nagyba, de az talán többet segít, hogy a kicsi magassága pont fele a nagy magasságának : ) Akinek megvan még a körzője, vagy akinek a gyermeke már körzőt használ, az könnyen szerkeszthet egyenlő oldalú háromszöget, de akinek nincs, az se búsuljon, nyomtasson ki kettőt mondjuk innen, (előtte nagyítsa/kicsinyítse kedve szerint), és az egyiket a magasságánál vágja félbe és már meg is van a két sablon, amit már csak a radírra kell tenni és körberajzolni, majd körbevágni egy éles késsel.

Szükségünk lesz még egy edényben vízre, az ecset kimosásához, meg sok zsepire/szalvétára vagy rongyra a felesleges festék eltüntetésére. Valamint valamire, amit a festés alatt a póló két rétege közé teszünk, hogy a festék a pólón átnyomódva ne maszatolja össze a póló másik oldalát. Én egy műanyag tányéralátétet használtam erre a célra, a rákenődött festék vízzel lejön.

A fontosabb lépések az alábbiak:

  1. Készítsünk ki minden kelléket.
  2. Tegyünk valamilyen vízhatlan dolgot a póló két rétege közé, és pl. egy gombostű segítségével jelöljük meg a póló nyakán a kivágás közepét, hogy a minta szabályosan középen legyen majd.
  3. Ecsettel vigyünk fel – ne túl sok – festéket a nyomdánkra és nyomjuk határozottan és erősen az anyagra azt. (Érdemes az akció előtt kipróbálni ezt a műveletet egy selejtezésre szánt rongydarabon az érzés kedvéért,  hogy mennyi festék kell a nyomdára, hogy hogy kell megfogni, hogy ne maszatoljuk össze a pólót az ujjunkkal, stb.)
  4. A folyamat elején sablonként kivágott papír formákat használhatjuk segédeszközként, mert azokkal pontosan ki lehet mérni, hogy hova kerüljön majd a következő háromszög sarka, vagy éle.
  5. Amikor elkészültünk, és a festék megszáradt, egy vékony pamut anyagon át vasaljuk át a mintát jó alaposan,  a legtöbb festéknél ezzel fixáljuk azt, de ez rá is van írva a festékekre. (Arról nincs fénykép, ahogy vasalok : )

És íme az eredmény!
A száradás (vasalás) után a póló hátuljára is és a két ujjára is festettem egy-egy kisebb mintát.

Én a háromszögek szabályos állásához nem használtam sablont, mert pár nap alatt egészen belejöttem a háromszög nyomdázásba, majd kiderül, hogy miért is… : ), de aki nem elég magabiztos az elején, az világos póló esetében egy átlátszó fóliára alkoholos filccel megrajzolhatja a mintát előre, és azt a póló alá téve tudja követni a vonalakat.  Vagy celluxszal ragaszthat fel segédegyeneseket.
Ami nagyon fontos, hogy nagyon ügyeljetek rá, hogy a kezetek végig tiszta legyen, mert nagyon könnyű összemaszatolni az anyagot.

Minden próbálkozónak sok sikert kívánunk! : )

Reklámok

One thought on “háromszögek, minden mennyiségben

  1. Visszajelzés: türkiz pöttyös vászon táska | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s