filc-bibés virág – saját kezűleg

Virágok saját kezűleg – a hónap inspirációja

Újra inspirálunk!
Még pedig ismét virág dísz készítésére. Ha valakinek korábban tetszett ez a kitűző vagy ez a hajdísz, az akkor most figyeljen nagyon, mert megmutatjuk, hogy hogyan lehet ilyesmit csinálni, – nem mintha nagy ördöngösség lenne…. : )

A szükséges alapanyagok és kellékek:

 • filc,
 • olló,
 • tű és cérna,
 • ragasztó (bár ez nem feltétlenül szükséges).

A dísz elkészítésének menete az alábbi:

 1. Készítsük elő az alapanyagokat, keressünk megfelelő színű filc anyagokat a virághoz.
 2. Vágjunk ki egy kb. 3 cm széles, 20-25 cm hosszú darabot abból a filcből, amiből a virág „szirmai” lesznek, hajtsuk félbe, és férceljük össze a hosszabb széleit.
 3. Egy ollóval vagdossuk be az anyagot kb. 3-4 mm-enként, 1 cm mélyen.
 4. Tekerjük fel az egyik végéről az anyagcsíkot, és közben folyamatosan varrjuk össze a rétegeket, így rögzítve egymáshoz azokat.
 5. Vágjunk ki egy kb. 4-5 mm széles, és olyan hosszú filc anyagot, ami körbeéri a virágunkat alul, valamint vágjunk ki egy egy olyan alakú filcdarabot is, aminek az alapja körülbelül akkora, mint a virágé, és tetszőleges számú, szirom-szerű nyúlvány indul belőle (a képen talán egyértelműbb).
 6. Rögzítsük (varrjuk vagy ragasszuk rá) ezt az amorf darabot a virág aljára. Ragasztani természetesen egyszerűbb, de utána meggyűlhet a bajunk azzal, hogy a következő lépésnél, (már ha ott a varrást választjuk), nehézséget okozhat átvarrni a megszáradt ragasztós részt, ha meg nem várjuk meg, hogy megszáradjon a ragasztó, ragasztós lesz a tű és a cérna, és azzal sem túl hálás dolog tovább dolgozni, tapasztalatból mondom… : )
 7. Varrjuk rá a keskeny filccsíkot a virág aljára körben úgy, hogy a levelek a filccsík alá kerülnek, ahogy a képen. (Ha rákattintotok a képre, megjelenik a kép nagyban, és úgy jobban látszik.) Ennél a lépésnél is lehetne ragasztást alkalmazni, de én itt a varrást választottam. Macerásabb, ez tény, viszont úgy gondolom, hogy tartósabb is.
 8. Ha körbeértünk a filccsík felvarrásával, a végeit varrjuk egymáshoz, és ha úgy ítéljük meg, hogy még nem elég stabil az alsó rész rögzítése a virágon, öltsük még pár helyen a virághoz az alsó részt.
 9. Gyönyörködjünk a virágunkban és találjuk ki, hogy mire tesszük rá dísznek : )

Remélem többen kedvet kaptatok ehhez a viszonylag könnyű dísznek az elkészítéséhez! Lehet, hogy az összes lépés megoldható ragasztással, de én a varrásban általában jobban bízom, de egy próbálkozást megér. Ha nekem kellene ragasztót választanom vagy a hobbiragasztót vagy a ragasztópisztolyt választanám.

Bármit is választotok, sok szerencsét és jó mesterkedést kívánunk! : )

Reklámok

2 thoughts on “filc-bibés virág – saját kezűleg

 1. Visszajelzés: virágos övdísz | Gombszem

 2. Visszajelzés: esküvői kiegészítők #1 | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s