a nagymama főztje, avagy vintage a konyhában

Vintage és anyáink – a hónap inspirációja

A vintage (és a vintage által inspirált) divat és lakberendezés tőlünk nyugatabbra elég masszív iparággá nőtte ki magát, ami különösen jellemző a konyhai kiegészítőkre és bútorokra. Horror áron lehet hozzájutni mindenféle régi tányérkészletekhez, régies stílusú hűtőszekrényekhez, de – ahogy múlt héten is megpendítettük már – az újonnan készített és a ’20-as és ’70-es évek közti időszak stílusvilágát idéző kiegészítőkre is bőven van kereslet. Ezt nagyon hitelesen támasztja alá az a milliónyi találat, amit a vintage kitchen hívószóra ad a Google.

Ha vagyunk olyan szerencsés helyzetben, hogy még élnek a nagyszüleink, és az ő korosztályukra oly jellemző módon nem dobtak ki semmi használaton kívüli, régi kacatot, akkor biztosan érdekes cuccokra lelünk náluk, egy próbát mindenképp megér! Nagyim tökéletes példája a mindent eltevésnek, és mesélni is nagyon szeret persze ♥, ezért vele rendszeresen kirámolunk egy-egy bőröndöt vagy polcot a ruhás szekrényéből, és így gyönyörű (és persze nagyon vintage : )) csipkékhez és kockás meg tyúklábmintás anyagokhoz sikerült hozzájutnom, a menő régi függönyanyagokról nem is beszélve. Ezekkel azóta megújult formában már többször találkozhattatok. : )

Hogy villogjak még egy kicsit, a Nagyi konyhájában meg ezt a cuki, de borzasztó utóízű (!) alpakka evőeszköz készletet találtam, ami inkább maradjon csak stíluskellék, viszont a hibátlan Anita mérlegem is ugyanebből a remek forrásból származik. (Utóbbira kell egy közepes méretű krumpli tárázás céljából, de a kis Δm-et leszámítva tökéletes.) A kanalas képen a csipkéket ő saját kezűleg készítette még az ’50-es években. Íme, ők:

Na de elég a gyűjtögetésből, alkossunk is valamit a vintage szellemében!

Most a varrni szeretőknek ajánlunk egy szuper lehetőséget: a régi kötény szabásminták felkutatását. Mutatunk is párat, amik nagyon megtetszettek nekünk. A haladók a képből már ki is tudják találni, hogyan érdemes nekikezdeni.

A képekre itt leltünk: 1., 2., 3., 4.

Sőt, találtunk egy egész halom hasonló szabásmintát egy szenvedélyes gyűjtőnél! : )

Ezen az oldalon pedig elég részletesen leírják, hogy kell összeeszkábálni ezt a korabeli stílus által inspirált köténykét. (A bejegyzés címe némi képzavart rejt magában, mert mint tudjuk, a vintage meg a retro két merőben eltérő dolog, de hát… legalább ingyen van. : ))

2013-04-12-apron-tute

Szupercuki kötényke korrekt leírással innen.

Amennyiben az anyagi ráfordítás nem akadály, ritkaságszámba menő, eredeti szabásmintákhoz is hozzájuthattok, ilyeneket innen és innen is tudtok válogatni.

Ha a stílus gyakorlatilag elvarázsolt Titeket, de mégis győz a lustaság, arra is van megoldás: például mi is tudunk szép kötényeket varrni (legyetek résen az elkövetkezendő napokban!), de ha még a mieinkkel sem tudtok betelni, rendelhettek valami szépet innen!

Most ennyit a vintage-ről, de nézegessétek továbbra is a Pinterest oldalunkat, ahová rendszeresen tűzködjük fel az újabb és újabb kincseket.

Reklámok

2 thoughts on “a nagymama főztje, avagy vintage a konyhában

  1. Visszajelzés: pöttyös-csipkés kötény | Gombszem

  2. Visszajelzés: ha a szerelmesek szintet lépnek… | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s