nosztalgia és gyermeki szeretet áprilisra

Vintage és anyáink – a hónap inspirációja

Ebben a hónapban két témában adunk ötleteket: az első hetekben egy régies, de annál divatosabb stílus kapcsán, majd a hónap vége felé a közelgő Anyák napja alkalmából.

Az 1920-as és 1970-es évek között készült, főként magasabb minőségi kategóriát képviselő ruházati darabok, anyagok, ékszerek, divatkellékek és lakásdekorációs kiegészítők újrahasznosítása, illetve a megjelölt korszakra jellemző darabok újra elkészítése az 1990-es években önálló stílussá nőtte ki magát. Az e korszakból származó eredeti darabok alkalmazását nevezzük vintage-nek, míg a korhű, de újonnan elkészített divatkellékeket vintage stílusúnak, illetve vintage által inspiráltnak.

Gabrielle „Coco” Bonheur Chanel (1883–1971)

Coco Chanel a korszak máig meghatározó divatikonja. Az őt ábrázoló fényképet itt találtuk.

Az 1920 előtti divat újraélesztését egyébként az antik stílushoz kötjük, a vintage-et követő, vagyis 1970 utáni darabok kapcsán pedig a retro fogalmát használjuk. Utóbbi oly annyira önálló és jellegzetes stílusirányzatot jelöl, hogy még az is lehet, hogy szentelünk neki egy egész külön hónapot. : )

született Norma Jean

Marilyn Monroe az ’50-es években élte fénykorát. Jellegzetes hajviselete napjainkig rendszeresen visszatér a divatba. A fotója innen származik.

A célunk ennek az érdekes, rengeteg eleganciát és nőiességet magában hordozó témának a felvetésével az, hogy Ti is megéljétek azt a nosztalgikus élményt, amit ezek a régiségek nyújtanak, a hozzájuk kapcsolódó stílusvilággal együtt. A nagymamáink szekrényei mélyéről előhalászott anyagok és kiegészítők a mai modern világban sem hatnak divatja múltnak, úgyhogy keltsük őket új életre együtt!

Maga a vintage – ahogy fentebb már kiderült – a korabeli ruhák és kiegészítők újra viseléséhez, változtatás nélküli felhasználásához kapcsolódik. Mi viszont szeretünk újat alkotni, ezért a vintage ihlette, régi alapanyagokból készült és így újjászületett, illetve a kor stílusába illeszkedő, új alapanyagokból előállított apróságokat, dekorációkat fogunk bemutatni ebben a hónapban.

2013-04-05-Ella-Fitzgerald

A képen sokak zenei példaképe, a fiatal Ella Fitzgerald látható, aki 1917-ben született. A fotón szereplő fellépő ruhája gyönyörűen mutatja azt a hangulatot, amit a vintage-ben napjainkban szeretünk.

A másik e havi témánk pedig az anyák napja, amelyet mindig május első vasárnapján ünnepelünk, így természetesen erre az alakalomra is ellátunk titeket ötletekkel, és – az inspirációkon kívül – stipi-stopizható potenciális ajándékokkal. A vintage téma feldolgozását emiatt is időzítettük mostanra: a nagymamáink nagyjából a ’40-es, anyáink pedig a ’60-as és ’70-es években élték ifjúságuk hajnalát, így egy-egy, az adott kor stílusához köthető anyák napi ajándék kedves emlékeket ébreszthet bennük.

A témához kapcsolódóan színek, formák, anyagok és megvalósítási ötletek terén jó néhány inspirációt találtunk, amiket a Pinterest oldalunkon létrehozott új gyűjteményben tudtok Ti is megnézni. Szemezgessetek onnan is!

Reklámok

2 thoughts on “nosztalgia és gyermeki szeretet áprilisra

  1. Visszajelzés: pöttyös-csipkés kötény | Gombszem

  2. Visszajelzés: ha a szerelmesek szintet lépnek… | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s