hímes tojás – kicsit máshogy

Húsvét és tavasz – a hónap inspirációja

Most már tényleg nyakunkon az ünnep.

A mai bejegyzésünk küldetése, hogy pár mókás ötlettel újra meghozzuk a kedveteket egy régi, és az ünnepi szokásokból egyre jobban kikopni látszó hagyomány életbentartásához: a tojásfestéshez.

Talán azért nem olyan nagy divat ma már a tojásfestés, mert rengetegféle húsvéti édességgel és aprósággal lehet már megajándékozni a locsolókat (a kicsik csukják be a szemüket: vagy pénzzel és alkohollal), vagy ha még messzebbre tekintünk, talán azért, mert a locsolás sem örvend annyira nagy közkedveltségnek napjainkban.

Na, de honnan is jön ez az egész tojás ügy?

A húsvét vallási ünnep, a bibliai történetet mindenki ismeri, ezt most nem is elevenítem fel, de ehhez egyértelműen kapcsolódik az újjászületés ugyebár, melynek jelképe a tojás. De ugyanez jelképe még a termékenységnek is, és a magyar néphagyomány szerint a főtt tojás (és a fogyasztása) a családi összetartást is jelképezi olyan formán, hogy ha a családtagok együtt fogyasztják el a húsvéti tojásokat, akkor, ha később eltévelyednének az életben, erről mindig eszükbe jut majd, hogy kiknek a társaságában költötték el a húsvéti ételeket, és ennél fogva mindig hazatalálnak.

Ennyi elég is most a hagyományokról, lássuk milyen jó ötletekkel szolgálunk nektek most. A különböző tojásfestési ötleteket az interneten találtuk, tehát nem a saját ötleteink és kivitelezéseink, de nekünk nagyon megtetszettek, és ezért gondoltuk, hogy inspirálunk kicsit titeket is a hagyományőrzés eme kicsit modernebb formájára. : )

Kezdjük a fekete-fehér mintásokkal az Obviously sweet nevű oldalról:

Lehet dekortapasszal díszített tojások is készíteni, mint az a Lovely indeed nevű oldalon is látható:

A decoupage technika tojásra alkalmazva sem rossz, mutat rá a DIzzYmaiden’s Foodies & Craftsters nevű oldal:

A bajusz mostanában elég menő, tojásokra festve is kedves eredményt kapunk. Az ötlet a Oh What Fun nevű oldalról származik:

Martha Stewart egyik tojás dekorálási ötlete pedig eképpen fest:

Utolsóként pedig jöjjön még egy fekete-fehér díszítés, ami filctollal készült, ezt a The Caroline Johansson című oldalon találtuk:

the caroline johansson

Reméljük, hogy találtatok olyat a fenti ötletek között, ami megtetszett Nektek, és amit el is készítettek  – vagy amiről eszetekbe jutott egy saját ötlet.

Vidám húsvétot és tojásfestést kívánunk! : )

Reklámok

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s