dubrosz

A cím miatt tartozunk némi magyarázattal, de látni fogjátok, hogy ennek igenis van értelme. : )

A dub egy zenei irányzat, ami a jamaicai reggae stílusból fejlődött ki. Annak egy olyan ágazata, amelyik jellemzően kevés éneket tartalmaz, és amiben a ritmusszekció kerül előtérbe. A dub zene legfőbb sajátossága a visszhang: ezt a kezdetekben (1960-as évek) analóg kütyükkel állították elő, napjainkban viszont már digitális effektek használatára is van lehetőség. Nagyon izgalmas zenei világot teremtettek ezzel az irányzattal, még dokumentumfilm is készült róla. Jamaicán kívül Latin-Amerika országaiban, illetve Nyugat-Európán belül Angliában és Franciaországban, sőt, tőlünk keletebbre Oroszországban is izgalmas szubkultúrát teremtett, de Magyarországon (egyelőre) kevésbé ismert, ezért főleg angolul találni róla bővebb leírásokat, például itt.

A dubot már értitek, a -rosz pedig azért lett, mert a mai mű egy terítő, másképpen mondva abrosz, amelyik fellépési kelléknek készült a műfaj egyik hazai képviselőjének, du3normalnak. Így néz ki nappali fényben:

Kapott hordozó tásenkát is.

Mutatunk egy képet az első bevetéséről, amire a napokban került sor. Nagyon szépen szerepelt. : D (A kép minőségéért elnézést kérünk, nem meglepő módon vaksötét volt a helyszínen.)

A szóban forgó dekorációs kellék alapja egy IKEA-s anyag, ami pár hónapig volt kapható, a feliratot pedig egy türkiz színű pamutvászonra hímeztem rá géppel, nagyon cseles és szupertitkos módon, és a hímzett türkiz darabokat végül rávarrtam az alapot képező mintás anyagra.

A dubrosz nevét persze nem mi találtuk ki: a zenész úriember ugyanaz a személy, akinek a Gombszem Művek nevet, a szlogenünket és a logónkat köszönhetjük, és hát reklám-ügynökségi kreatívként belőle dőlnek ezek… : )

Reklámok

2 thoughts on “dubrosz

  1. Visszajelzés: karkötő reggae módra | Gombszem

  2. Visszajelzés: kütyütakarók zenész Balázsnak | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s