koszorú – dekorációként

Ráhangolódás a télre – a hónap inspirációja

Lehet, hogy így a karácsony közeledtével a „koszorú” szó hallatán legtöbben az adventi koszorúra asszociáltok, de csak ne olyan hevesen azokkal a sztereotípiákkal! : )
Az egyszerű szalma koszorú és a mohával borított változata is szép és ünnepélyes feldíszítve, de egyelőre próbáljuk meg elfelejteni a fenyőfákat, az adventet és a gyertyákat, mert  mi most egy kicsit más jellegű koszorú elkészítésére akarunk inspirálni titeket.

Valami olyasmit ajánlunk, ami hangulatos és egyedi díszként egy kis színt, változatosságot visz a lakás/munkahely megszokott rendjébe (vagy rendetlenségébe : ), és teszi ezt akár már novemberben is, anélkül, hogy ez a rénszarvasok és a Mikulások idő előtt való invázióját jelentené.

Szóval a mi ötletünk úgy szól, hogy fogj egy hungarocell (avagy styropor) koszorút és egy gombolyag fonalat, és az előbbit tekerd be az utóbbival. Igen egyszerű a dolog, ugyanakkor az eredmény nagyon látványos. Ugye? : )

Ez a koszorú fajta azért praktikus, mert nagyon könnyű, és egyszerű rögzíteni rajta a különböző díszítő elemeket. Az ára a méretétől függően nagyságrendileg 150–500 Ft között mozog. És ha már itt tartunk, akkor egy gombolyag  fonalat – ami egyébiránt több koszorúhoz is elég – 300 Ft körüli áron gond nélkül be lehet szerezni (például az 1 eurós boltokban). A fonal kiválasztása is nagyon izgalmas, érdemes minél vastagabbat választani, annál gyorsabban megy majd a koszorú betekerése.

Annak ellenére, hogy a koszorú elkészítése nagyon egyszerűen hangzik, és tulajdonképpen az is, megosztanám veletek az elkészítési folyamat lépéseit és néhány tippet, tapasztalatot, javaslatot a készítéssel kapcsolatban, amiket az elmúlt pár évben gyűjtögettem. A tippek közül több, például a fonal alapos rögzítése nem csupán esztétikai célú, hanem a koszorú tartósságát is szolgálja.

0. lépés
Ha akkora a koszorúnk, hogy a fonal gombolyag átfér a koszorún, akkor ugorjunk az első lépésre : )

Ha a koszorún nem fér át a gombolyag, kénytelenek vagyunk letekerni és levágni pár métert, és ezt a levágott darabot egy akkora gombolyagba tekerni, ami már átfér a koszorún. Ha egy kis darab kartonra tekered fel a fonalat, akkor egyszerűbb lesz kezelni.

1. lépés – a fonal végének rögzítése a koszorún
Kössünk csomót a koszorúra tekerendő fonalgombolyag végére, és két-három öltéssel óvatosan varrjuk rá ezt a csomót a koszorú tervezett hátuljára. Arra vigyázzunk, hogy az öltések ne kerüljenek nagyon közel egymáshoz, mert a koszorú anyagából kiszakadhatnak kisebb darabok (de egyébként ez sem olyan tragikus : )

2. lépés – elővigyázatosság
Pár kis (1 x 1 cm)  kétoldalú ragasztó darabot ragasztva a koszorúra, a feltekert fonal nem tud elcsúszkálni a koszorún, így nem látszik majd ki a színes fonalhurkok között a fehér műanyag.

3. lépés – a betekerés
Kezdjük el szorosan betekerni a koszorút a fonallal. A koszorú belső ívén érdemes jobban összeszorítani a fonalat, mint a külsőn, hiszen  a koszorú külső íve hosszabb, de ugyanannyi fonal jut oda is, mint a belsőre. (Ezen a ponton a Műegyetemen töltött éveim hatására majdnem belekezdtem a feltekert fonal és a koszorú tengelye merőleges állásának részletesébe, de ezt a késztetést végül elfojtottam : )

4. lépés – a fonal toldása
Ez főleg kisebb koszorúk készítésénél áll elő, amikor a folyamat elején levágott fonalmennyiség idő közben kevésnek bizonyul. Ilyen esetekben tekerjünk le a nagy gombolyagból ismét pár méter fonalat egy kis gombolyagba, és olyan csomóval kössük a már koszorúra tekert fonal végéhez, amelyik nem tud szétcsúszni, úgy, hogy a kialakult csomó a koszorú tervezett hátulja felé essen. (Néha ez nem is olyan könnyű. : )

5. lépés – körbeértünk
Amikor a körbetekeréssel végeztünk, ismét kössünk csomót a fonal végére ugyanúgy, mint az előbb, hogy az majd a koszorú hátulja felé essen.

6. lépés – a fonalvég rögzítése
Gyakorlatilag ugyanaz, mint az első: a fonalvégi csomót pár öltéssel óvatosan hozzávarrjuk a koszorúhoz.

És tessék, máris kész a koszorúnk! : )

Ez persze így még nem igaz, de van egy remek alapkoszorúnk, amit később úgy díszítünk fel, ahogy csak szeretnénk!

Pár ötlet még:
Annak függvényében, hogy vízszintes felületen vagy felakasztva szeretnénk elhelyezni majd a koszorút, csinálhatunk rá akasztót. Ezt akár a betekerésre szánt fonalból, vagy ha az túl vékony, akkor több fonalat összefonva vastagabb alapanyagból, sőt, bármilyen szalagból, zsinórból vagy textilből is elkészíthetjük. Az akasztót is érdemes rögzíteni pár öltéssel a koszorú hátulján.

Ezt követően kezdődhet a díszítés. Ennél a lépésnél azt kell először átgondolni, hogy később fel akarjuk-e használni ezt a betekert koszorúalapot, tehát például ragasztással odaerősített, fix díszeket, vagy könnyen, például néhány óvatos öltéssel vagy gombostűvel rögzíthető díszeket akarunk a koszorúra tenni. Én személy szerint ezt az utóbbit javaslom.

A díszítés természetesen bármiből készülhet: filc díszekből, szalagokból, gombokból, őszi termésekből, papírdíszekből, bármiből… ennek tényleg csak a fantáziánk szab határt.

A díszítés elhelyezésénél azt kell átgondolni, – főként a felakasztható darabok készítésénél, és főleg akkor, ha a koszorún nem középre vagy asszimetrikusan tervezzük elhelyezni a  díszítést -, hogy mivel a koszorú maga elég könnyű, ezért a díszítés súlyától lehet, hogy nem úgy alakul a koszorú súlyeloszlása, ahogy mi azt elképzeltük, tehát felakasztva nem úgy áll, ahogy azt mi elképzeltük. Szóval érdemes menet közben próbálgatni, nehogy csalódás legyen a vége.

ItzFitz etsy oldalán jó pár, igen menő díszítési ötletet találtok!

Reméljük minden lelkes elkészítő sikerrel jár!

És végezetül hozzátenném, hogy nem árulok el nagy titkot ha azt mondom, hogy a nálunk is felbukkannak még ezek a koszorúk… : )

Reklámok

3 thoughts on “koszorú – dekorációként

  1. Visszajelzés: tavaszias koszorúk – első felvonás | Gombszem

  2. Visszajelzés: télre hangolódós koszorúcska | Gombszem

  3. Visszajelzés: elérkezett az idő, kezdődhet a készülődés! | Gombszem

Nos, mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s